Artedi

Petrus Artedi (1705- 1735) 





 (Det finns ingen bild av Petrus med Linné beskrev honom som "reslig till växten, magerlagd och med långt svart hår, till utseendet  ganska lik John Ray, mycket försynt  men med ett, om än icke brådstörtat, dock raskt, på en gång stadigt och moget omdöme; en  man av gammaldags tro och heder”. Bilden föreställer  John Ray (1627-1705),
Start

Ichthyologia

Petrus hans far och farfar
Sista brevet hem
Böcker och skrifter
Länkar



Petrus Artedi var fiskforskare, iktyolog, född i Anundsjö, pappan hette Olof Arctaedius och var kyrkoherde. 1724 börjar Petrus Arctaedius studera vid Uppsala universitet. 1729 ändrar han namnet till Petrus Arctædi. Samma år kommer Linné till Uppsala och söker då upp Petrus de blir omedelbart bästa vänner. 1733 ändrar han namnet igen. nu till Petrus Artedi.

Vid midsommar 1734 reser Petrus till Stockholm för att be sina svågrar om pengar för att finansiera en utlandsvistelse. I september avreser han från Stockholm till England och anländer till London november, där han träffar Hans Sloane. I juni 1735 lämnar han London och åker till Holland, vill promovera sig till medicine doktor. Den 27 juni träffas Petrus och Linné i Leyden, Petrus har slut på pengar. Linné sammanför honom med Albert Seba, en förmögen apotekare som håller på att avbilda sina zoologiska samlingar. Petrus skall, mot ett arvode, skriva om fiskarna. Den 27 september går Petrus på fest hos Seba, på väg hem drunknar han i en av Amsterdams kanaler. Dagen efter hittar man hittar man kroppen. Söndag 2 oktober begravs Petrus på S:t Anthonis kyrkogård.

1738 trycks Petrus stora manuskript, Ichthyologia, i Leyden, av Linné.

28 juni 1905 avtäcks en minnessten i Amsterdams zoologiska trädgård.

Ur Nationalencyklopedien:

"Artedi är en av de stora gåtorna i svensk vetenskapshistoria, okänd till person och tankevärld så när som på sitt huvudarbete, den av vännen Carl von Linné utgivna Ichthyologia. (…) Hans betydelse för iktyologin som systematiker och metodskapare är mycket stor. Han teoretiska medvetenhet gör frågan motiverad om i vad mån Linné stod i beroende till den något äldre kollegan. (…) Vid sin bortgång levde han i fattigdom men stod av allt att döma inför sitt internationella genombrott som vetenskapsman."

Läs mer om Artedi här artedi.org


Frågor eller synpunkter på sidan? thomas@arctaedius.com
Made with Nvu